ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΙΣΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΙΣΟΣ

Ν. Πλαστήρα 4 και Αποκορώνου 7

ΧΑΝΙΑ 73134 τηλ. 2821300425-6979058458

e-mail: ekdoseis.kedrisos@gmail.com



Κεδρισός : η αρχαία ονομασία του Κλαδισού ποταμού, που ρέει δυτικά της πόλης των Χανίων.



Ο Κεδρισός ουράνιος είναι ποταμός

στην Κυδωνία ρέει το είδωλό του,

παραπλανά τις λεύκες ασημένιος.

Επάνω τρέχει και παφλάζει

στης εκβολής του την παλίνδρομη φυγή,

εκεί μαζεύονται οι ψυχές που αφήσανε


το κάλλος τους το κέλυφός τους.



Βικτωρία Θεοδώρου

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΤΥΠΟΣ και ... υπογραμμός !

Η ΑΥΓΗ (21 Ιουλίου 2010) :

"Ένας νέος εκδοτικός οίκος, ο οποίος μάλιστα έχει έδρα τα Χανιά, εγκαινιάζει απόψε τις δραστηριότητές του: πρόκειται για τις εκδόσεις Κεδρισός, που σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Ελάσσονες τόνοι σε μείζονες κλίμακες στην ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου",
του αναπληρωτή καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου "Ακάλη" (Κισσάμου 55, Χανιά), με ομιλητή τον Κώστα Μουτζούρη,
πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.
Στην εκδήλωση και τη δεξίωση που θα ακολουθήσει στο αίθριο του χώρου θα είναι παρούσα και η ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου.
Πολλές ευχές για καλοτάξιδες εκδόσεις."

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ


Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης και η ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου το βράδυ της εκδήλωσης (φωτ. Δ. Μαριδάκης)
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ:

“Η ποίηση ήταν καταφύγιο και χρέος”

Δημήτρης Μαριδάκης | 22.07.2010

“Η ποίηση ήταν για εμένα ένα καταφύγιο ενάντια στις δυσκολίες που αντιμετώπισα αλλά και κάτι σαν χρέος να μιλήσω για αυτά που έζησα... Ήταν όμως και χαρά, αφού μπόρεσα να ακουμπήσω τις αναμνήσεις μου και να τις μεταδώσω. Δεν πήγαν χαμένες”.
Με αυτή τη λιτή περιγραφή η Χανιώτισσα ποιήτρια, Βικτωρία Θεοδώρου, αναφέρθηκε, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, στη μακρόχρονη σχέση της με τον ποιητικό λόγο, η οποία ξεκίνησε το 1955.
Αφορμή για την επιστροφή της στον γενέθλιο τόπο της, τα Χανιά, στάθηκε η παρουσίαση του δοκιμίου “Ελάσσονες τόνοι σε μείζονες κλίμακες στην ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου” του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού, την οποία πραγματοποίησε χθες το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο, χαρακτήρισε την κα Θεοδώρου ως τη μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα ποιήτρια: “Η Βικτωρία Θεοδώρου έχει γράψει για τον αγώνα, την αγωνία και την αντίσταση του ελληνικού λαού -που δυστυχώς αυτή η αντίσταση πήγε περιπατο. Παράλληλα εκφράζει τον πόνο του απλού ανθρώπου, τραγωδεί τον έρωτα και θρηνεί τις συμφορές”, σημείωσε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε ότι από τα πρώτα χρόνια, όταν εμφανίστηκε η κα Θεοδώρου στα ελληνικά γράμματα, έως σήμερα η ποίησή της συνεχώς εξελισσόταν: “Ο Γιάννης Ρίτσος από το 1962 είχε εκφραστεί με τα πιο κολακευτικά λόγια για τη Βικτωρία Θεοδώρου. Το τελευταίο της μεγάλο ποίημα και σύνθεση «Ο Κεδρισός» ίσως είναι και το κορυφαίο της ποίημα. Δηλαδή, ξεκινώντας με το «Εγκώμιο» το 1957 και φτάνοντας στο σήμερα βλέπουμε μια ανιούσα πορεία της Βικτωρίας, που έχει φτάσει στο υψηλότερο σκαλί της ποίησης”.
Η κα Θεοδώρου τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή, χαρά αλλά και ευθύνη η έκδοση του δοκιμίου που αναφέρεται στο ποιητικό της έργο, ενώ στην παρατήρησή μας ότι η έκδοση του δοκιμίου σημαίνει ότι το έργο της αντέχει στον χρόνο σχολίασε: “Δεν ξέρω. Ακόμα είναι λίγος ο χρόνος. Πρέπει να περάσει κάμποσος ακόμα. Το σπουδαίο όμως για εμένα είναι ότι όταν βίωσα δύσκολες καταστάσεις το γράψιμο με βοήθησε να ανακουφιστώ και να επικοινωνήσω...”.
Να σημειώσουμε ότι η Βικτωρία Θεοδώρου εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1955 (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: